wroclaw.pl strona główna

MPK 100 nowych autobusów dla MPK. Co to będą za pojazdy?

  1. wroclaw.pl
  2. Akademicki Wrocław
  3. WCA
  4. Miejski Program Wsparcia "MOZART"
  5. II edycja programu MOZART (2013/2014)
  6. dr inż. Joanna Chmielewska - Meli MElum: Cydr Meli Melum – smak i technologia

dr inż. Joanna Chmielewska - Meli MElum: Cydr Meli Melum – smak i technologia

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Pozytywne reakcje przedstawicieli branży alkoholowej oraz restauracyjnej skłoniły nas do podjęcia próby stworzenia wrocławskiej receptury cydru, wykorzystującej polskie i dolnośląskie odmiany jabłek.

Reklama

dr inż. Joanna ChmielewskaPolitechnika Wrocławska

COLLEGIUM WRATISLAVIENSE

O projekcie

Polska jest jednym z głównych producentów jabłek i soku jabłkowego na świecie. Zasoby Dolnego Śląska w tworzeniu produktu, który może stać się polską marką eksportową, nie powinny być pomijane. Przerwana tradycja produkcji cydru zmusza do poszukiwania odpowiednich odmian owoców i zapewnienia właściwego przebiegu procesu technologicznego, tak, aby uzyskać wysublimowany trunek w warunkach produkcji przemysłowej.

Zaproponowane zadanie badawcze wpisuje się w tematykę treści programowych realizowanych na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Propagowanie zdrowego stylu życia, a tym samym konieczność kształtowania świadomości społeczeństwa w zakresie szkodliwości spożywania wysokoprocentowych napojów alkoholowych wymusza poszukiwanie alternatywy, którą niewątpliwie są cydry. Ponadto technologia produkcji cydrów pozwala na rozwój kompetencji absolwentów oraz ich aktywizację szczególne w zakresie działalności sadowniczej czy agroturystycznej.

Reklama